Studentenclub VADA

Een beetje geschiedenis...

VADA is een studentenvereniging die is opgericht in 1954. Enkele studenten van twee stedelijke hogescholen, gelegen in de Van Aerdtstraat en Durletstraat, besloten om een vereniging op te richten. De naam VADA is dan ook een letterwoord afkomstig van de straatnamen: Van Aerdtstraat Durletstraat Antwerpen. De hogeschool bestond toen slechts uit twee studierichtingen (Boekhouden en Secretariaat Talen), de 40 ingeschreven studenten waren daarom ook allemaal lid van VADA. De bedoeling was om met de opbrengst van de activiteiten de kosten van studie-uitstapjes te drukken. Ook was er een jaarlijks openingsbal en een groots revue. 

Door allerhande fusies is het aantal clubleden gegroeid tot meer dan 2000 personen. Dit werd vooral in de hand gewerkt door een fusie van VADA, Vesta en Lectoria; de andere clubs die bestonden op Campus ’t Zuid. De betekenis van VADA werd rond 1960 veranderd in Voor Allen Door Allen. Deze naam benadrukte het feit dat iedereen welkom is bij VADA. 

Studentencafé's

Het eerste café waar VADA zijn intrek in nam was Hill Diar. Dit café bevond zich op de hoek van de Italiëlei en de Korte Winkelstraat. Het café werd sinds kort afgebroken, maar vele generaties oud studenten hebben hier de mooiste nachten van hun prille leven beleefd. Door de verhuizingen binnen de hogeschool moest men ook van studentencafé veranderen. In 1990 namen we de intrek in café ’t Vat. Daarnaast werden hier de caféscènes opgenomen voor de Vlaamse filmhit Ad Fundum. 

In 2008 verhuisde ons geliefde VADA naar het huidige stamcafé Klimax. Deze heilige tempel werd opgericht door Kristof, Lappy en Max en tot op heden kan je Kristof of Max nog steeds elke dag achter de toog terugvinden. In ons stamcafé is er niet enkel plaats voor een drankje, maar ook een spelletje sjotterkas of een dartje is op zijn plaats. Voor de liefhebbers kan je op de toog ook een danspaal terugvinden.

In het jaar 2010 werd ons stamcafé echter spijtig genoeg geteisterd door een brand, waarbij brouwerij Maes de enige was die financieel wou bijspringen voor de heropbouw van het café. Hierdoor drinken wij tot op het heden nog steeds Maes van't vat. Tijdens deze donkere periode zijn we uitgeweken naar "den Brikabrak" om nadien met veel plezier terug te keren naar onze geliefde Klimax.

VADA is uiteraard niet de enige club waarvan meerdere leden hun hart verloren hebben aan de Klimax, zo zitten er naast ons nog talrijke andere clubs: Prosit Rex, Transfusia, Magistra, Socio, Translatio, Kinesia, Brabo, Media, Amentia en tot slot nog SADO.

Geschiedenis feestjes

Eind jaren ’80 was VADA de grootste club van Antwerpen. De activiteiten haalden moeiteloos 1500 bezoekers. In 1993 organiseerde VADA in Romi Goldmuntz de eerste Nacht van de Student op 31 december. Een spetterend feest waar meer dan 4000 bezoekers het nieuwe jaar ingingen. Dit werd een aantal maal herhaald, behalve in ’94 toen had echter het Switel Hotel de zaal gehuurd om hem tijdens Nieuwjaar leeg te laten, zodat zij geen concurrentie hadden en er uitgeweken moest worden naar de Anneessenstraat. De volgende jaren gingen de feestjes gewoon weer door in de Romi Goldmuntz. We zetten nog steeds de traditie voort en organiseren jaarlijks enkele knallers van TD's en evenementen! Om maar enkele voorbeelden te geven:

Trick or Treat TD: een jaarlijkse Halloween TD om samen te griezelen
RoodWitRood TD: een TD georganiseerd samen met andere clubs met de kleuren Rood en Wit in hun lint
Kerstmarkt op de Stadswaag voor het goede doel
Waag 't Stad: een mini-festival met artiesten en randanimatie op de Stadswaag
Klimexican: één van onze openingsfeestjes met ieder uur gratis tequila
Buy a Tie: een feestje in de Klimax waar je geen drankkaart koopt, maar een das

Maar wat is SADO?

SADO "studentikoos Antwerpen door Oudjes"

Een vereniging opgericht voor en door oude zakken van VADA die nog niet klaar waren om het studentenleven achter zich te laten... Oude zakken zijn mensen die ooit al in het praesidium van VADA zaten. Hierdoor kan je dus op onze evenementen vaak SADO terugvinden en vice versa.

In't kort:

Ontstaan: 1954
Fusie: 1960
Departement: lerarenopleiding, sociaal werk en bedrijfsmanagement aan de AP Hogeschool
Locatie: Campus Noord & Meistraat
Stamcafé: Klimax